Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Místního spolku Blatná

Historie ZO Blatná

 

Naše organizace měla vzniknout podle vyprávění v roce 1948. Přesné datum nejsem schopen zjistit, neboť se nedochovaly žádné dokumenty o jejím založení. Každopádně jako celé poštovní holubářství v Československé republice, resp. České republice, prošla delimitačním procesem od Svazarmu, přes Český svaz chovatelů až po současnou příslušnost k Českomoravskému svazu chovatelů poštovních holubů.

 

Z vyprávění, které jsem sehnal, bych chtěl uvést jako hlavní duše dřívějšího chodu naší ZO rodiny Zemanů a Fuxů, obě z Blatné. V obou případech tyto rodiny neměly pokračovatele. Po jejich smrti se nedochovaly žádné dokumenty o činnosti organizace.

 

Já jsem přešel do naší ZO 1.1.1982 ze ZO Písek a od té doby až do roku 1990 jsem měl možnost zažít atmosféru podílu rodiny Fuxovi na činnosti naší ZO. Veškerá závodní činnost se odehrávala v jejich domě. Ať už nasazování holubů na závody v průjezdu a na dvorku jejich domu, nebo uzavírání a otevírání konstatovacích hodin v jejich obýváku. Nezapomenutelné jsou zážitky i z přítomnosti paní Fuxové při těchto činnostech.

 

V roce 1988, kdy jsme od Českého svazu chovatelů společně se Základní organizací Blatná I získali finanční prostředky na rekonstrukci chovatelského zařízení, se naše zázemí po kolaudaci v roce 1990 přesunulo do chovatelského areálu, kde se za dobré spolupráce se zmiňovanou organizací uskutečňuje naše činnost.

 

Určitě v tomto příspěvku musím vzpomenout vrcholných chovatelských úspěchů našich členů. Předně, od roku 1982 do roku 1987 byl naším členem p. František Chvátal z Příbrami. V té době bydlel na chalupě v obci Nezdřev. Tento chovatel je považován za jednoho z nestorů poštovního holubářství, zvláště co týče rozšíření poštovních holubů linií van der Espt, van Bruane, Fabry a Gorin v tehdejší Československé republice. Nutně musím připomenout i účast jeho holuba č. 60-1/20-401 na 9.olympiádě poštovních holubů v Londýně v roce 1965 v kategorii „Dlouhé tratě nad 500 km“. Další úspěch naší ZO byl v roce 1985, kdy jsem získal mistrovský titul dospělých holubů v Oblastním výcvikovém středisku Plzeň. Další mistrovský titul získal p. Josef Vonášek v mistrovství holoubat Oblastního sdružení Prácheň v roce 2011.

 

V tomto článku se chci zmínit také o příslušnosti naší organizace k vyšším složkám zajišťujících závodní činnost. Do roku 1990 jsme patřili pod Oblastní výcvikové středisko Plzeň. Bylo to v době, kdy se holubi vypouštěli z východního směru. V roce 1991 se započalo s vypouštěním ze západu a tak jsme přešli pod OVS Klatovy. To nám moc nevyhovovalo a tak od 1.1.1997 jsme byli pod Oblastním sdružením Tábor. V tomto sdružení nám nestačila kapacita pro nasazování našich holubů na závody, a tak v roce 2000 jsme patřili pod OS Trutnov. Spolu se ZO Horažďovice jsme v tomto OS vytvořili zvláštní pásmo. V OS Tábor

se nelíbilo ani dalším základním organizacím. Jednalo se o ZO Protivín, ZO Písek, ZO Strakonice a ZO Sušice. Spolu s těmito jmenovanými organizacemi jsme v roce 2001 založili Oblastní sdružení Prácheň, kam patříme dodnes.

 

Dalším mezníkem v naší historii byl rok 2018. V tomto roce jsme již nasazovali naše holuby v novém chovatelském zázemí, které jsme si postavili v ulici Ve Škalí v Blatné.

Tím jsme ukončili spolupráci s Českým svazem chovatelů, ZO Blatná I, která několik posledních let nebyla v přátelském duchu. Současně i náš místní spolek dosáhl mimořádného

chovatelského úspěchu, protože holub č. 18-0117-754 týmu Brázda Jiří a Monika se zúčastnil 36. Olympiády poštovních holubů, která se konala v Polsku v Poznani 25. až 27.1. 2019. Jednalo se o kategorii standard holub-holoubě.

olymp-1.jpgol.png

 

Sestavil: 22.6.2013, doplnil 11.2.2019 Václav Hrudka, předseda MS

 

 

fotky-zo.jpg

 

vyrocni-schuze-zo-blatna-22.2.2014-005.jpgvyrocni-schuze-zo-blatna-22.2.2014-002.jpg

zo-blatna-018.jpgzo-blatna-020.jpg